Tuesday, September 1, 2009

Η αυξημένη - αλλά άγνωστη - ευθύνη του οποιουδήποτε παιδικού τμήματος μιάς κρατικής TV

Οι κρατικοί οργανισμοί είναι απρόσωπα σχήματα που δουλεύουν. Δε σκέφτονται, δουλεύουν και διεκπεραιώνουν εντολές που έρχονται από τα πάνω. Η στρατηγική, τα πιθανά οράματα, κρέμονται στα χέρια υψηλά ιστάμενων προσώπων που κι αυτά, με τη σειρά τους, είναι εξαρτώμενα από τους πιό παραπάνω.
Το παιδικό τμήμα των κρατικών καναλιών έχει μιά αυξημένη ευθύνη κι έναν πολύ ευαίσθητο ρόλο που δεν έχει τεθεί ποτέ, στα σοβαρά, επί τάπητος. Οι αιτίες είναι πολλές αλλά πίσω απ΄όλα εδράζεται μιά υποσυνείδητη αδιαφορία και υποτίμηση γιά το ίδιο το αντικείμενο.
Η παιδική ηλικία είναι μιά περίοδος που την αφήνουμε πίσω μας άλλοτε με λύπη αλλά, συνήθως, με χαρά. Απο κει και πέρα μας παραλαμβάνει η κρεατομηχανή και ο λεμονοστίφτης της πραγματικότητας και μας αφήνει, εν μέρει, όταν πάρουμε σύνταξη.
Η επιστροφή στις αναμνήσεις έρχεται πολύ νωρίτερα, αλλά δε βρίσκει χώρο να ξεδιπλωθεί και συνθλίβεται από τα καθήκοντα και τους όγκους των πρακτικών και προσωπικών μας προβλημάτων.

Τα κράτη που σέβονται τον εαυτό τους, αυτά δηλαδή όπου τα συνειδητά κομάτια της αστικής τάξης σκέφτονται μακρόχρονα και όχι μόνο την σήμερον και την αύριον, φροντίζουν να μη δημιουργούνται αιχμές στο μυαλό του πολίτη. Φροντίζουν, αν πάρουμε ένα κοινότυπο παράδειγμα,την καλή κατασκευή των πεζοδρομίων γιατί κάθε φορά που κάποιος/α στραβοπατάει, χάνει την ισορροπία ή καταστρέφει το παπούτσι του, εκτοξεύεται ένας εκνευρισμός ενάντια στο Δήμο και στο κράτος.
Επανδρώνουν λοιπόν τις κάθε είδους υπηρεσίες με ανθρώπους που έχουν πάρει σαφείς εντολές, μπορούν να σκέφτονται και να φροντίζουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Τέτοιες ενέργειες βγαίνουν προς τα έξω με τη μορφή της φροντίδας των πολιτών, σε όλα τα επίπεδα.

Με την ίδια λογική, εκπομπές και προγράμματα που, αν υπέπεσε στην προσοχή τους, είχαν σημάνει γιά τα παιδιά, φυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού και ξαναπαίζονται κατά διαστήματα. Ο/η πολίτης χαίρεται γι αυτό και η εκτίμησή του/της γιά τα κρατικά κανάλια ανεβαίνει. Και η ΕΡΤ βέβαια το κάνει, εν μέρει και ευκαιριακά. Έχει διαφυλάξει (μιλάμε πάντα γιά την παιδική ζώνη) προγράμματα που είχαν εκτιμηθεί, αλλά παρεμβαίνει κι ένας άλλος αστάθμητος παράγοντας. Επειδή λείπει η συνολική θεώρηση και η σαφής καθοδήγηση εκ των άνω, οι "αρμόδιοι" υπάλληλοι αποφασίζουν και κατά βούληση. Αυτό μ΄άρεσε, το κρατάμε. Αυτό δε μ΄άρεσε, δε το θεωρώ σημαντικό, το σβήνουμε. Πολλά τέτοια.

Γιά τη συγκεκριμένη περίπτωση, τη δικιά μου ως "μετεωρολόγου", είμαι απόλυτα σίγουρος ότι δεν έχει κρατηθεί τίποτα. Το δελτίο καιρού ήταν καθημερινό, εμβόλιμο, "άνευ σημασίας", το σβήνουμε. Από την άλλη, ο βοηθός και φροντιστής μου Κώστας Λαδόπουλος, έχοντας τα δικά του τρεχάματα, δε φρόντισε να γράφει τα καθημερινά κι έτσι, πάει χάθηκαν. Ζωή σ΄ελόγου μας...

Το μαγικό και μυστηριώδες μιάς κούκλας

Οι κούκλες είναι μαγικές, όλοι/ες το ξέρουν. Το όλοι μάλλον φεύγει γιατί οι κούκλες αποτελούν αντικείμενο τρόμου γιά τ΄αγόρια και τους αρσενικούς. Το γιατί δε χρειάζεται να το εξηγήσω. Έτζι, χάνουν μιά πολύτιμη εμπειρία.

Μιά κούκλα στην τηλεόραση είναι κάτι ακόμα πιό μαγικό. Εγώ, ο Φώντας Λαδοπρακόπουλος, έπαιζα συνειδητά μ΄αυτό, αρνούμενος επανειλημμένα πως είμαι κούκλα.

Κάτι άλλο ιδιότυπο με την πέρίπτωσή μου ήταν ότι είχα όνομα ΚΑΙ επίθετο, πράγμα ασυνήθιστο γιά μιά κούκλα. Η εμφάνισή μου και το φέρσιμό μου ήταν απόλυτα σοβαρά. Όταν κάτι αναπάντεχο (ή τεχνητά αναπάντεχο) μου συνέβαινε, έδειχνα πως ντρεπόμουνα το κοινό.

Μιά κούκλα έχει, αφεαυτού της, κάποια δικαιώματα σ΄αυτά που λέει. Έχει άλλοθι. "Τό΄πε μιά κούκλα". Δε της καταλογίζουν εύκολα ευθύνες. Αυτό δίνει μιά σημαντική ελευθερία έκφρασης και κινήσεων. Είπα κάποια στιγμή, γιά παράδειγμα, πως ήμουνα μαζί σ΄ένα ταξίδι που έκανε ο τότε πρωθυπουργός Αντρέας Παπανδρέου , στο εξωτερικό. Σιγά τα λάχανα, θα πείτε. Ναι, αλλά τότε δεν ήταν ακριβώς αυτονόητο ότι μιά κούκλα σ΄ένα παιδικό πρόγραμμα μπορεί να αστειεύεται με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα.

Όπως και νά΄ναι, δε προκαλούσα κανέναν. Ο ρόλος μου ήτανε να δώσω ένα δελτίο καιρού και αυτό που έκανα ήταν ότι προσπαθούσα να το κάνω ευρηματικό και χαρούμενο, αφαιρώντας του την "ξύλινη γλώσσα" και τις στερεοτυπίες.
_____________________________________________

Δείγμα δελτίου καιρού

Χαίρετε και καλησπέρα σας!

Αύριο, θά΄χουμε βροχή. Θα βρέξει καρεκλοπόδαρα, τραπέζια, μπουφέδες, σκαμνάκια, κομοδίνα. Μη τρομάζετε, στ΄αστεία το λέω. Θά΄ναι μονάχα μιά δυνατή βροχούλα που θ΄αρχίσει κατά το απογεματάκι. Τώρα, τι ώρα το απογεματάκι, θα σας γελάσω. Πάντως εσείς, καλού-κακού, έχετε μαζί σας κάτι γιά να μη γίνετε πάπιες.
Μετά τη βροχούλα θα εμφανιστεί και η δεσποινίς Υγρασία. Αργότερα, το βαραδάκι, θα ξαστερώσει και θα βγει το φεγγαράκι.

Τις βροχούλες να τις αγαπάτε. Εσείς όταν διψάτε, πάτε σε μιά βρύση και πίνετε νερό. Το καημένο το χώμα όμως, τα λουλούδια, τα δέντρα, δε μπορούν να παν στη βρύση. Περιμένουν απ΄τον ουρανό να τα δροσίσει. Δίκηο δεν έχω; Άντε, αρκετά είπα.

Πολλά φιλιά απ΄τον Φώντα Λαδοπρακόπουλο.
Χαίρετε και αντίο!

Περί βροχοπτώσεων...



Οι βροχές στο δελτίο ειδήσεων ήταν το "κλου" των εμφανίσεών μου. Φορούσα καμπαρντίνα που είχε ραφτεί γιά την περίπτωσή μου και κρατούσα ομπρέλα. Το καλύτερο όμως ήταν ένα ζευγάρι μικρών, πλαστικών υαλοκαθαριστήρων που εφάρμοζα στα γυαλιά μου. Ήταν κουρδιστοί και πήγαιναν πέρα-δώθε, όπως στα αυτοκίνητα...

Η μύτη μου...


Μιά απ΄τις "ασκήσεις αυτογνωσίας" ήταν η μύτη μου και το σχήμα της. Έλεγα συχνά πως λυπάμαι πολύ που μοιάζει με νεαρό καρόττο. Παρηγοριόμουνα όμως με τη σκέψη πως είναι κληρονομιά από ένα παππού μου Μικρασιάτη που τον φωνάζανε "ο βαρόμετρος". Αυτός είχε μιά ολόϊδια μύτη με τη δική μου που άλλαζε χρώμα ανάλογα με τον καιρό που θα έκανε την επόμενη μέρα. Τα παιδιά τσίμπησαν και προσπαθούσαν με τα γράμματά τους να με πείσουν να μη στενοχωριέμαι και πως δε χρειάζεται να κάνω πλαστική εγχείρηση...